Inloggen met Facebook

alt“Dat oude gebouw was gewoon heerlijk!”

EINDHOVEN - Als jongerencentrum begonnen in 1971 is de Effenaar door de jaren heen uitgegroeid tot een vooraanstaand podium in Nederland. Voor vele bezoekers de eerste plek waar ze een band op de planken hebben zien staan. Memorabele avonden. Liefdes die er werden gevonden en verloren. Vele verhalen huizen binnen de muren. Bezoekers en artiesten blikken hier terug en kijken vooruit.

 

DJ Lady Aïda heeft tien jaar lang de zogeheten Fluid avonden verzorgd in de Effenaar: techno van hoog niveau. Van 1994 tot en met 2004 heeft ze verschillende gasten uit binnen-en buitenland naar Eindhoven weten te trekken op haar populaire tweemaandelijkse avond. “Ik ben gestopt in de oude Effenaar. Na tien jaar vond ik het ook wel genoeg geweest. Het heeft een kop en staart gehad.” In dit jubileumjaar heeft de Effenaar aan Aïda gevraagd om in het najaar nog één keer een Fluid avond neer te zetten wat ze met graagte gaat doen. “Ze zeiden dat het toch een kwart van hun bestaan heeft gedraaid.” In 2005 herrees de nieuwe Effenaar. De oude had de charme die Aïda wel kon bekoren. “Ik heb een voorkeur voor plekken die niet af zijn. Dat was met de oude setting wel zeker het geval. De kleedkamers waren in een woord verschrikkelijk: helemaal gaar. Tegenwoordig is de Effenaar een plek die nog steeds in de diepte programmeert en ook grote namen naar haar podium weet te trekken. Daar mag Eindhoven dan ook best wel trots op zijn.”

alt

Keereweerom

Voor Jurjen Haspels zijn de Keereweerom avonden een dierbare herinnering. Op de woensdagavond in de jaren negentig platen lenen, met een heus pasje, bij Sjef.  “Zo leerde ik veel nieuwe bands kennen. Ik keek er altijd wel naar uit. Sjef had altijd wel een goede tip maar ook met andere klanten had je het over muziek. Je kon nog eens verrast worden door nieuwe muziek.” De muziek zette hij over op cassettebandje waar hij er nog een flink aantal van heeft. “Ik draai ze nog af en toe.” Er stond eens per maand, tijdens de BBB-avonden, ook een bandje op het podium in de zaal. Dat was een leuke combinatie, aldus Haspels. “Met je vrienden een bandje checken.  Het knusse van het café waar de uitleen zich afspeelde mis ik wel. Vooral de muzieksfeer die er hing. Het is nu meer een restaurant. Voor mij stond jongerencultuur toen meer centraal in de Effenaar, tegenwoordig vind ik het een poppodium.”

Geestverruimend

Ellen Reinders is sinds jaar en dag een liefhebber van de culinaire kunsten van het restaurant. “Het lekkere eten en de gezelligheid, daar kwam ik toen wel voor. Een rokerige ruimte was het waar je geestverruimende gesprekken kon voeren”, vertelt ze lachend. Tegenwoordig is ze er nog steeds wel te vinden maar zo knus als het toen was, dat is het niet meer vindt ze. “Op sommige avonden kwamen we niet eens uit het café terwijl er in de concertzaal van alles gebeurde. Ik mis de pooltafel ook wel, dat was toch wel een sociale factor. Nog steeds is het genieten geblazen hoor. De geestverruimende gesprekken zijn er nog steeds, alleen is het nu minder rokerig!”

Glimlach

Marco Martens, zeer actief als rapper onder de naam Macro, heeft vijf jaar achter de bar gewerkt. “Niet omdat barkeepen zo mijn ding is. Ik vond het mooi om in een tent te werken waar je telkens opnieuw interessante mensen ontmoet en toffe bands ontdekt”, weet hij te vertellen. “Ook buiten werktijd heb ik er veel tijd doorgebracht. Je werd nog niet de tent uitgeveegd als de band krap een uur klaar was. Rokers en niet-rokers konden samen genieten van de DJ die tussen de acts door draaide. Legendarische avonden heeft dat opgeleverd, zowel voor als achter de bar. Nog regelmatig mis ik die tijd maar ik wil ook niet als mijmerende ouwe lul te boek staan. Er was een Effenaar voor mij, en er is een Effenaar na mij. Het stukje Effenaar in mij tovert nog regelmatig een glimlach op mijn gezicht. Mooi was die tijd!”

Zeurderig

Muzikant pur sang Michel Geelen, bekend van My Sister Susan en nu hoge ogen gooiend met the galactic lo-fi orchestra, komt al een dikke twintig jaar binnen de muren. “De beste herinneringen bewaar ik aan de oude Effenaar. Daar zag ik onder andere The Pixies, Ween, Eels en Weezer. Soms leek ik er te wonen, als ik er weer eens vier avonden op rij concerten bezocht. Het klinkt wellicht wat zeurderig als ik zeg dat ik de oude Effenaar een leukere plek vond om te zijn. Dat oude gebouw was gewoon heerlijk! Ik kom nog met regelmaat in de nieuwe Effenaar maar mijn gevoel van verbinding is weg. Ook als muzikant stond ik diverse keren met verschillende bands  in de Effenaar. Ik hoop dat ik als ik 60 ben dat ook de Effenaar dit mag vieren. We zijn dan net zo oud!”

Andere dimensie

Bent Sæther, bassist en zanger van de Noorse band Motorpsycho, is met zijn formatie al sinds jaar en dag muzikaal kind aan huis. Wat heet, ze hebben er zeker al meer dan tien keer op het podium gestaan. “We beschouwen Eindhoven als onze Nederlandse thuisstad. We hebben er eens drie uur en vijftien minuten aan een stuk gespeeld. Jacco van Rooij (uit Eindhoven, red.) kon toen gewoonweg niet ophouden met drummen. Hij zat in een andere dimensie waar de tijd gewoonweg, ja, anders was.” Herinneringen aan de optredens in de vorm van concertposters hangen ingelijst bij hem thuis aan de muur vertelt hij. “Ook het spelen met lokale bands zoals7Zuma7, 35007, The Alabama Kids, Candybar Planet en vele anderen maken de Effenaar voor ons een speciale plek. Ook onze favoriete geluidstechnici komen hier vandaan en we genieten nog steeds van hun kunde wanneer we maar kunnen!”

Lady Aïda heeft een monumentje voor de Fluid avonden online staan, gelardeerd met muziek door de jaren heen: http://3voor12.vpro.nl/weblogs/rebelbass/?dossier=20026492

 

Foto’s: EffenaarDit artikel delen?

 
Log in
Online Users
0 gebruikers online
Binnenkort in de buurt...

No current events.

Nieuwste Videos
Onze Fans
Stalk Ons
  • Facebook Page: 113084478744882
  • Twitter: EhvDistortion
  • Vimeo: Eindhoven
  • YouTube: EindhovenDistortion
  • External Link: www.ehvd.nl