Inloggen met Facebook

 

“Ik ben geboren om iemand te zijn, niet om klein te zijn”

 

EINDHOVEN - Diepe dalen en hoge pieken. In een notendop het verhaal van Kempi. Vijf jaar geleden werd zijn raptalent ontdekt met de mixtape ‘Tsss Kempi’ en werd hij een ware hype. Het succes kwam echter in een schaduw te staan. Meerdere keren kwam hij in contact met de politie en hij ging zelfs een vol jaar achter de tralies. In 2008 kwam hij met ‘Du Zoon’op de proppen, zijn eerste album. De zeer waardige opvolger daarvan heet‘Het testament van Zanian Adamus’.

 

 

Geboren in Helmond, opgegroeid als een van zeven kinderen in Woensel-West, was Kempi kansarm te noemen. Een taaie schooltijd volgde en al snel kwam de nu 28-jarige rapper in de criminaliteit. Dealen van cocaïne en heroïne vulden zijn strafblad in rap tempo. Muziek kan wel gezien worden als zijn redding. In 2006 kwam hij op de proppen met zijn eerste mixtape die al veertigduizend keer werd gedownload. Succes, iets wat deze jongen nog niet eerder kende. Het verleden van strafbare feiten heeft hij anno nu achter zich gelaten. Zijn platenmaatschappij Top Notch heeft altijd in hem geloofd. Toen ‘Du Zoon’ uitkwam zat Kempi op dat moment een jaar celstraf uit voor meerdere ernstige vergrijpen. Hij neemt nu zijn verantwoordelijkheid zegt hij. Het hele proces, van straatdealer tot nu, een rapper met aanzien, was een grote verandering, vertelt hij “Er kwam van alles op me af. Ik verkocht drugs op de straten van Eindhoven. Niemand keek naar je om, behalve je klanten en de mensen waar je het samen mee deed. Anderen keken op me neer. Dat kan ik ze niet kwalijk nemen, het was gewoon een andere wereld waar zij in leven.”

Wedergeboorte

Een uitzichtloos bestaan op het absolute minimum deed Kempi als tiener besluiten harddrugs te gaan dealen. Gefascineerd door de glimmers en dure sportschoenen van dealers die al op straat stonden. Kempi kwam op het slechte spoor en er was weinig hoop voor deze toenmalige draaideur crimineel. Zijn uitzonderlijke talent voor rappen kwam aan het licht in 2006. ‘Zoveel stress’, een nummer over het leven achter gesloten deuren, won in 2006 verschillende Urban-Awards. Zijn stijl van rappen is uniek. Een beetje Brabants, Nederlands, Papiaments, Engels en afgeserveerd met straattaal is zijn woordenschat. Hard, melodieus en soms op zangerige toon. Kempi stond voor een tweesprong? Welke weg slaat hij in? Kiezen voor het snelle geld op straat of doorzetten voor een carrière in de muziek. Het heeft een tijd geduurd voordat hij die keuze honderd procent durfde te maken. Of kon maken. Oude gedragingen moeten slijten, zo lijkt zijn verhaal. Nu wil hij gehoord worden. Mensen moeten hem zien. Hij wenst respect voor zijn verrichtingen. Opgegroeid zonder vader gaf juist die inspiratie voor zijn laatste album. De echte naam van Kempi is Jerrely Slijger. De feitelijke achternaam van zijn echte vader was echter Adamus, zo bemerkte hij. Zanian is een van de doopnamen van Kempi waarmee hij afstand lijkt te nemen van zijn verleden. Op de hoes van zijn laatste album staat hij daarom als baby geportretteerd, vertelt hij. “Een nieuwe naam, een nieuwe wedergeboorte. Je stelt je voor als een bepaald iemand maar dat ben je helemaal niet. Ik probeer het negatieve uit mijn leven af te sluiten. Ik wil een man van het leven zijn. Ik wil iemand zijn die gerespecteerd wordt. Ik heb zoveel dingen gepresteerd voor Eindhoven.” Zie mij, hoor mij: dat is de Kempi van dit moment. Wat die prestatie van Eindhoven betreft, die klopt. Als rapper heeft hij Eindhoven op de kaart gezet. Hij wijst naar zijn buik waar de tatoeage Eindhoven op prijkt. Kempi is Eindhoven, dat proef je als hij praat. Eindje, zoals hij de stad liefkozend noemt, verdedigt hij voor de volle honderd procent. Dat wil hij laten weten. “Ik wil meer maatschappelijk betrokken zijn bij de jeugd. Mijn stem laten gelden. Met de jeugd praten, waarom ze zijn zoals ze zijn. I’ve been there. Als ze het van iemand willen aannemen dan is het wel van mij.”

De allerbeste

Kempi praat snel en duidelijk. Hij kijkt op bepaalde momenten doordringend om zijn woorden kracht bij te zetten. Hij lijkt druk in zijn hoofd, loopt over van plannen. “Ik heb honger, ik heb een drive. Ik heb een ongekende honger die ik nog nooit eerder heb gehad. Ik heb een honger om succesvol te zijn, honger om een man van het leven te zijn, honger om de allerbeste te zijn. Een van de ondergangen van Kempi was het lopen naast mijn eigen schoenen. Dat was voor mij een les.” Hij weet ook waar die bewijsdrift vandaan komt. “Ik denk van de drang om weg te gaan van de positie waar ik in zat. Dat heeft er altijd wel in gezeten denk ik. Ik wil iemand zijn. Ik ben geboren om iemand te zijn, niet om klein te zijn. Ik heb nu een impact gehad op Nederland wat geen enkele andere rapper heeft gehad. Ik heb meer albums verkocht dan de populairste rappers (Du Zoon uit 2008 kwam binnen in de albumhitlijst op nummer zeven, red.) Ik voel gewoon dat ik altijd beter kan en meer kan. Ik voel het ook niet als arrogant als ik zeg dat ik de beste ben. Als je jezelf niet als de beste ziet dan moet je weggaan. Je moet niet hard werken, je moet harder werken.”

Een song van hem heet ‘Bob de Clown’. “Mensen kijken niet naar mij maar naar Kempi. Ze begrijpen niet wat er in Jerrely omgaat. Als het allemaal niet zo goed loopt moet ik toch met een glimlach het podium op.”

 

God

Kempi is dankbaar voor zijn talent en heeft een sterk geloof in de kracht van God op zijn pad. “Ik ben dankbaar voor de zegeningen die Hij mij heeft gegeven. Ik ben dankbaar en probeer het terug te geven aan de maatschappij. I love life! Ik ben gezegend en voel me goed. Dat wil ik naar buiten brengen.” Stilstaan bij het succes nu durft hij niet. “Ik geniet nu niet maar dat komt dadelijk. Ik ben niet rustig. Ik weet niet of dat ooit gebeurt. Ik heb zoveel fouten gemaakt en ik wil nog zoveel uit het leven halen. Ik wil me bewijzen aan zoveel mensen. Of ik nog schuldgevoel heb voor mijn verleden? Absoluut. Ik ga jullie laten zien wat ik kan zijn! Mijn wereld gaat open. De definitie van succes is anders dan ik had gedacht. Ik moet hard gaan, rust komt wel als ik veertig ben en genoeg geld heb gemaakt. Ik moet nu dingen opbouwen, ik heb kinderen. Je moet denken aan morgen, de toekomst. Daar ben ik nu mee bezig. Als ik stil sta denk ik dat ik bang wordt. Omdat ik zo hoog in de lucht ben. Het enige dat nu kan gebeuren is vallen. Het is makkelijker de top te bereiken dan aan de top te blijven.”

Het album van Kempi is verschenen bij Top Notch

 Dit artikel delen?

 

Log in met Facebook of registreer om te kunnen reageren.

Log in
Online Users
0 gebruikers online
Binnenkort in de buurt...

No current events.

Nieuwste Videos
Onze Fans
Stalk Ons
  • Facebook Page: 113084478744882
  • Twitter: EhvDistortion
  • Vimeo: Eindhoven
  • YouTube: EindhovenDistortion
  • External Link: www.ehvd.nl