Inloggen met Facebook

 

EINDHOVEN- Met zijn nieuwe album ‘Bestemming Onbekend’ maakt rapper Che de luisteraar deelgenoot van zijn gedachten. Mooie en goede teksten met een onvervalste zuidelijke tongval brengt hij voor het voetlicht in twaalf muzikaal sterke nummers. Het is de opvolger van zijn eerste album die vier jaar geleden uitkwam. “Wat ik zie en beleef, dat komt heel erg terug op deze cd.”

Stijn ‘Che’ Charpentier (25) heeft al een flinke staat van dienst. Na een vier jaar lange samenwerking met het Eindhovense indie-rapcollectief Macronizm, brengt Che in 2007 zijn debuutplaat ‘Onderweg’ uit. Aan de hand van deze cd wordt hij uitgeroepen tot zogeheten ‘Local Hero’ van muziekmagazine Live XS. Hij zit anno nu lekker in zijn vel en straalt dat uit, daar zijn geen woorden voor nodig. De cd heeft een label gevonden, Dying Giraffe Records, hij heeft net een nieuw huis en sinds een maand een nieuwe baan na zijn studie. Plussen volop dus voor deze makkelijk pratende Eindhovenaar. “Het duurde sowieso even voor ik op gang kwam met schrijven. Na de laatste cd lag het een poosje stil. Ik heb me in die tijd wel met muziek beziggehouden, met de beats maar verder schreef ik niets. Dat lukte gewoon niet, dat gaat bij mij in fases. Uiteindelijk heb ik dus wel vier jaar over deze cd gedaan.”

Beschouwend

In Gambia waar hij in 2008 vrijwilligerswerk deed voor een paar maanden begon het echter weer te stromen, zo vertelt hij. “Een meer inspiratievolle plek kon ik me niet bedenken. Alles wat ik kende was daar niet en alles wat daar was, was voor mij onbekend.” Met ‘Bestemming Onbekend’ trekt hij de lijn door van zijn eerste plaat ‘Onderweg’. Zijn stijl kenmerkt zich door raps gedoopt in zang. Hij is een rapper met een boodschap. “Ik wil wel iets kwijt, ja”, beaamt hij. “Ik heb wel een beeld van de wereld waar ik iets over wil vertellen zogezegd. Dat was bij mijn vorige cd ook al zo, sterker zelfs. Dat was meer het puberale jongetje dat overal tegenaan schopte waar hij het niet mee eens was. Nu vertel ik meer wat ik er van vind. Beschouwend, het van een afstand bekijken en dat dan opschrijven. Wat ik zie en beleef, dat komt heel erg terug op deze cd. Maatschappijkritisch, persoonlijk, luchtig: het staat er allemaal op.”

Energie

In de tussentijd van het ene album naar het andere heeft hij een groep muzikanten om zich heen verzameld. “Ik wilde gewoon graag met een live-band gaan samenwerken. Ik ging steeds meer naar bands luisteren en ik wilde ook die stap gaan nemen.” Voor drummer Luuk Smets, tevens huisgenoot van Che, is het een heel andere muzikale sfeer dan dat hij gewend was. “Ik heb altijd in punkbandjes gespeeld maar dit is veel gevarieerdere muziek. Dat bevalt me goed.” “Met een band op het podium heb je veel meer energie”, haakt Che aan. “Het is daarnaast ook interessant om met muzikanten samen te werken. Laatst heb ik nog een akoestische show gedaan met de gitarist en dat beviel me ook heel goed. Ik zal heus nog wel eens solo op het podium staan, op een klein hiphop feestje bijvoorbeeld, maar het liefste toch met de band.”

Foto: Ferry van Roozendaal

Video ‘Groeten aan de klok’

 Dit artikel delen?

 

Log in met Facebook of registreer om te kunnen reageren.

Log in
Online Users
0 gebruikers online
Binnenkort in de buurt...

No current events.

Nieuwste Videos
Onze Fans
Stalk Ons
  • Facebook Page: 113084478744882
  • Twitter: EhvDistortion
  • Vimeo: Eindhoven
  • YouTube: EindhovenDistortion
  • External Link: www.ehvd.nl