Inloggen met Facebook

 

EINDHOVEN – Gijs van de Burgt is bassist af bij Def Americans. Na vijf jaar in de Johnny Cash tribute band te hebben gespeeld richt hij nu zijn pijlen volledig op het spelen bij Denvis & The Real Deal. Tijdgebreken de lust voor nieuwe projecten deden hem besluiten bij de succesvolle band te stoppen. De bas een keer in het middelpunt die in bands garant staat voor de cadans en het ritme. “Het is de kunst voor de basgitarist om ook je momentjes te pakken.”

Gijs van de Burgt (33) vind het leuk om in het proces te zitten van nummers te schrijven. Bij Denvis & The Real Deal kan hij dan goed uit de voeten. Verschillende muzikanten, waaronder blazers, maken het een rijk pallet om een muzikaal schilderij mee in te kleuren.

Het afscheid van Def Americans was voor hem een logische keuze maar geen gemakkelijke. “Ik heb er altijd super veel lol in gehad om in die band te spelen. Het was een totaal nieuwe discipline voor me. Ik speelde eerst in Speedking, (een stevige stoner rock band, red). Toen die band ophield met bestaan belde Elco (de zanger van Def Americans, red.) me of ik zin had me bij hem aan te sluiten.”

Onderscheidend

Op zijn vijftiende is Van de Burgt begonnen met het bespelen van de basgitaar. Het begon met lootjes trekken wie welk instrument zou gaan spelen in zijn vriendenclub te Asten-Heusden. “Dat was in de hoogtijdagen van Dynamo Open Air. Wij wilden flink beuken in die stijl.” Zijn broer had een basgitaar dus het was meer dan logisch dat Van de Burgt dat instrument voor zijn rekening zou nemen. “Ik had er al snel schik in.” Hij zweert bij zijn witte Fender Precision bas uit 1979. “Dat is voor mij dé bas. Een mooie warme ronk zit erin. Je kunt er echt een bodem mee leggen en mooie melodieuze partijen mee spelen. Zeker bij Denvis & The Real Deal waar veel muziekinstrumenten in voorkomen is het fijn een onderscheidende sound hebt.” Van het beuken op de snaren naar de simpele baspartijtjes die Johnny Cash’ muziek zo kenmerken is een hele overstap. “Je maakt een ontwikkeling door als muzikant. Dat doe je gaandeweg de jaren. Ik houd op zijn tijd nog steeds van een stevige plaat. Bij Denvis krijg ik ook de ruimte om af en toe stevig te rocken. Ik hou ervan om stuwend te bassen zogezegd.”

Pielen

Het is een goede club muzikanten waar Van de Burgt nu mee samenspeelt. Het is een blijvend leerproces voor hem, vertelt hij. “Ik ben blij dat ik die kans heb gekregen om met hen samen te spelen. De illusie dat ik ooit uitgeleerd zou zijn in het basspel heb ik nooit gehad. Ik heb iedere dag een basgitaar in mijn handen. Ik ben van huis uit een plectrum bassist maar ik merkte gaandeweg dat je wat meer nuance kan aanbrengen als je met de vingers gaat spelen. Dat vereist wel wat inzet als je vanaf je vijftiende niet anders hebt gedaan. Ik train mijn vingers daarom ook iedere dag om meer ritme in het spelen zonder plectrum te krijgen. Wat vorige week niet lukte, lukt een week later weer wel. Dat is gewoon hartstikke leuk.” Een nieuwe uitdaging is sinds een jaar of drie de contrabas, die hij ook heeft gespeeld bij Def Americans. “Ik heb dat altijd afgezworen maar heb er tegenwoordig veel lol in om er mee te spelen. Het lijkt me leuk om er mee te spelen op het podium, wellicht in een nieuw project. Niet voor de grote podia, ik heb liever een klein café waar ik op de vierkante meter lekker kan pielen.”

 

Foto: Marc Koetse

 


 Dit artikel delen?

 

Log in met Facebook of registreer om te kunnen reageren.

Log in
Online Users
0 gebruikers online
Binnenkort in de buurt...

No current events.

Nieuwste Videos
Onze Fans
Stalk Ons
  • Facebook Page: 113084478744882
  • Twitter: EhvDistortion
  • Vimeo: Eindhoven
  • YouTube: EindhovenDistortion
  • External Link: www.ehvd.nl