Inloggen met Facebook

 

Door de bouw van de nieuwe Effenaar in 2002 brak er een nieuwe tijd aan voor de creatieve geesten binnen het naastgelegen 2B. Zij moesten op zoek naar nieuwe plekken waar de ondergrondse cultuur weer kon huishouden. Zo ook de Zesde Kolonne, aangejaagd door Luk Sponselee (52). Na op de Kleine Berg te hebben vertoefd zit hij nu sinds 2007 in Vaartbroek met Artspace Flipside. Een plek waar van alles gebeurt op culturele –en creatieve vlakken. “De gemeente heeft toentertijd niet gezien wat voor een krachtige speler we waren met 2B.”

Sponselee is van vele markten thuis. Zo is hij filmmaker, cineast, muzikant, dj en nog meer van dat moois. Hij zit met Artspace Flipside op zijn plek in het Woenselse Vaartbroek. Een pand met mogelijkheden.  De insteek is nog steeds dezelfde als toentertijd met het in 1984 gestarte 2B, vertelt hij. “De stad cultureel rijker maken, dat was en is nog steeds de opzet.” Doordat ze in die roemruchte tijd van 2B nauwelijks subsidie vroegen was het voor de gemeente Eindhoven lastig om de waarde van dat al te definiëren. “We waren met vier mensen die van alles organiseerden. Dat waren autonome acties, er was geen lijn in de activiteiten. Ieder had zijn eigen stuk waar hij zich op richtte met de programmering. Het waren krachtige persoonlijkheden die daar de kar trokken.”

Kracht

In totaal heeft 2B achttien jaar bestaan. Het wegvallen daarvan had flinke culturele gevolgen voor de stad, aldus Sponselee. “Daardoor stortte de underground van Eindhoven in elkaar. De rock, techno en de beeldende kunst had opeens geen plek meer om zich te manifesteren. Je zag een desintegratie in de stad. Mensen gingen naar andere dingen zoeken, de ankerpunten waren er niet meer.” Ook café Le Beat aan het Stratumseind stopte ermee, wat letterlijk het beginpunt en eindpunt was van een avond cultuur. “Ook zij waren geïnteresseerd in jong talent om dat verder te laten ontwikkelen. Dat heeft een aantal jaren geduurd voordat die ontwikkeling weer terugkwam in de stad. Dat er weer fatsoenlijke cultuur was.” Toen het doek viel voor 2B zijn de creatieve spelers op verschillende plekken terechtgekomen.

De Zesde Kolonne van Luk Sponselee trok in 2002 naar de Kleine Berg, culinair geweldenaar André Amaro nam zijn domicilie in het Stroomhuisje aan het spoor en weer anderen, waaronder kunstenaar Munne, namen de wijk naar een gekraakte loods in Veldhoven. “Dat is wel onze kracht, we zitten niet bij de pakken neer maar beginnen gewoon iets nieuws.”

Investeren

In 2007 vertrok Sponselee noodgedwongen van de Kleine Berg met zijn Zesde Kolonne en nam zijn intrek naast de bibliotheek aan de Tarwelaan. “We mochten geen publieksactiviteiten meer organiseren in verband met de veiligheid.” Artspace FlipSide werd de naam van de nieuwe locatie. Het is een flink pand met twee verdiepingen waar een galerieruimte, ateliers, werkplaatsen en andere ruimten zijn voor verschillende cursussen en workshops op het gebied van bijvoorbeeld theater. Ook komt er letterlijk muziek uit het pand. Onlangs is de plaat van Group Art Fou gepresenteerd waar 9 verschillende (Eindhovense) muzikanten aan hebben meegewerkt. Sponselee zag volop mogelijkheden toen hij het pand voor de eerste keer aanschouwde. “Er was een loods voor de opslag, een galerie en we konden ateliers inrichten. We hadden alles in huis om een zelfde situatie te laten ontstaan als aan de Kleine Berg.” Het enige nadeel: het was buiten het stadscentrum. Dat bleek achteraf een voordeel te zijn. Er kwam een wijziging in het beleid van de gemeente. Was eerst veel cultuur gecentreerd in het centrum, nu was de opvatting om de wijken zogezegd te bevoorraden. Artspace FlipSide zat dus goed en bedient ook de wijk in haar behoeften. De verhuurder Woonbedrijf zocht een partij om cultuur te brengen en Sponselee zocht een plek voor de activiteiten. “Zodoende zijn we hier gekomen. In eerste instantie voor ongeveer drie jaar en nu zitten we in de situatie dat we hier langer kunnen blijven zitten. We gaan samen met Woonbedrijf daarom ook investeren in dit pand. Hat is heel fijn dat we hier nog tot 2017 kunnen blijven zitten.” Door de nota Cultuur Totaal dat werd geïnitieerd vanuit de gemeente was er geen verschil meer tussen pak ‘m beet het Muziekcentrum en Artspace Flipside. “Er werd een nullijn getrokken. We waren even belangrijk als de andere spelers. Dat was onze mazzel om zo de gewenste subsidie te kunnen krijgen.” De verbouwing aan het pand is in juni gestart.

Artspace Flipside ligt aan de Tarwelaan 56/58. Voor meer informatie omtrent de diverse activiteiten, kijk dan op www.artspaceflipside.nl. De Zesde Kolonne van Luk Sponselee is ook digitaal te bezoeken: www.kolonne.nl

Tekst: Bram W. van der Putte

 Dit artikel delen?

 
Log in
Online Users
0 gebruikers online
Binnenkort in de buurt...

No current events.

Nieuwste Videos
Onze Fans
Stalk Ons
  • Facebook Page: 113084478744882
  • Twitter: EhvDistortion
  • Vimeo: Eindhoven
  • YouTube: EindhovenDistortion
  • External Link: www.ehvd.nl