Inloggen met Facebook

Afbeeldingsresultaat voor marco martens ieder

Als rapper met een boodschap Marco Martens met een nieuw wapenfeit komt, veer ik altijd even op. Wat een geweldige titel heeft deze plaat. Zet de toon, meteen. Kom maar mee met mij, zegt hij.

Waar andere sprekende vocalisten de luisteraar dwingen om te luisteren, pakt Marco losjes je hand. Hij beziet het landschap der maatschappij en geeft daarop zijn weloverwogen onderbouwde mening. Met dit album kruipt hij in de huid van Harm, dorpeling in een beklemmende enclave waar oppervlakkigheid troef is. Marco heeft met hem te doen. Een jeugdkameraad die is gebleven waar anderen verlieten. Onder de fijne muzikale begeleiding van Joris Sedee en Michiel van Iersel heeft Marco vrij spel. Het klinkt losjes, niet vast omrand. Geen luisterplaat maar een die je mag laten indalen. In ‘Wijde Wereld’ proef je de herfst, gevangen in een koude regen. ‘Alles Helder’ is serieus hilarisch; reclametune van Harms’ glazenwassersbedrijf die het niveau zwaar overstijgt van wat je op de lokale omroep in de reclameblokken hoort.

 

Wat de pest is met het recenseren van een plaat van Marco Martens is het volgende; er gebeurt veel om te behappen. Minder woorden doet zijn plaat te weinig eer aan, zo voelt het. Te veel daarentegen neemt de spanningsboog weg. Maar het moet wel beschreven worden, vind ik. Opa in het bejaardenhuis, wat doet dat met een kleinkind die de muren ziet afbrokkelen van zijn eigen bestaan, zoals bezongen in ‘Alles Voorbij’. De song ‘Autobeurs’ heeft een lekkere kick, probeer je koppie maar eens niet de bewegen.

Marco legt graag de lat hoger zonder daarnaar te streven. Mooi, deze blijvende ontwikkeling die steeds verder wordt uitgediept. Op z’n 80e staat ie daar nog, in de studio en op het podium. Verpest voor het leven, deze dienaar van het woord, maar oh zo gelukkig in dit bitterzoete bestaan.

Op zaterdag 17 oktober presenteert Marco Martens zijn nieuwe plaat 'Ieder huis is uit vertrekken gebouwd' in het Eindhovense Blue Collar Hotel op Strijp-S. Vanaf 20.30 uur. Met Iris Penning en Björn van der Doelen als vooraf. De entree is tien hele euro's. Tickets aan de deur of via marcomartens.nl / facebook.com/bluecollarhotel

 

 Dit artikel delen?

 
Log in
Online Users
0 gebruikers online
Binnenkort in de buurt...

No current events.

Nieuwste Videos
Onze Fans
Stalk Ons
  • Facebook Page: 113084478744882
  • Twitter: EhvDistortion
  • Vimeo: Eindhoven
  • YouTube: EindhovenDistortion
  • External Link: www.ehvd.nl